Tuzla moloz hattı Tuzla moloz taşıma Tuzla moloz nakliyesi Tuzla moloz atık toplama Tuzla alo moloz hattı,Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]
1400 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. Tuzla’da yaşayan Rumlar, Lozan Anlaşması çerçevesinde Selanik, Kavala ve Drama’dan gelen Türklerle yer değiştirmişlerdir[5] .
1980’lerin sonuna kadar balıkçılık ve çiftçiliğin bir arada sürdürüldüğü Tuzla’da sanayinin gelişmesiyle çiftçilik önemini yitirmiştir. Günümüzde Tuzla, tersanelere de ev sahipliği yapmaktadır.
Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]
Merkezde İTÜ Denizcilik Fakültesi, Kuzeybatıda çok ünlü bir askeri okul olan Tuzla Piyade Okulu ve Güneyde Tuzla Burnu’nda ise Deniz Harp Okulu bulunmaktadır. Ayrıca Behiye – Dr. Nevhiz Işıl Anadolu Lisesi, Tuzla Anadolu Lisesi, Mehmet Tekinalp Anadolu Lisesi, Sabancı Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Gedik Üniversitesi, Medeniyet Üniversitesi, Süleyman Şah Üniversitesi ve Piri Reis Üniversitesi de Tuzla’da bulunmaktadır. Ayrıca Koç Özel Lisesi ve Sabancı Koleji de Tuzla’da yer almaktadır.
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]
Tuzla, İstanbul’un en güneyinde yer alır. Coğrafi konum olarak kuzeyde ve batıda Pendik ilçesi bulunur. Doğusunda Kocaeli’nin Çayırova ilçesi yer alır. Güneyinde Marmara Denizi bulunur ve 13 km kıyı şeridine sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği, merkezde ortalama 25-30 metredir. Güneydeki Tuzla Burnu büyük bir çıkıntı olarak göze çarpar. Araziler genellikle engebelidir. Yükseklik Akfırat ve Orhanlı Beldelerinde 250-300 metreyi bulur. En yüksek yer 300 m ile Akfırat’tadır.
İklim[değiştir | kaynağı değiştir]
Tuzla; Marmara ikliminin etkisi altındadır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklığı 15 °C’dir. Kışın sıcaklık sıfırın altına sık sık olmasa da düşer. Bahar ayları yağışlıdır ve nisan ayından itibaren sıcaklık belirgin bir şekilde yükselir. 1975’ten beri yapılan ölçümlere göre kış ayları ortalama sıcaklığı 6,4 °C-8,5 °C arasında, yaz ayları ortalama sıcaklığı ise 22 °C-24,3 °C arasındadır.[6][7]